АҚМОЛА ОБЛЫСЫ БІЛІМ БАСҚАРМАСЫНЫҢ КӨКШЕТАУ ҚАЛАСЫ БОЙЫНША БІЛІМ БӨЛІМІНІҢ ЖАНЫНДАҒА КӨКШЕТАУ ҚАЛАСЫНЫҢ «АҚБОТА» БӨБЕКЖАЙЫ» МЕМЛЕКЕТТІК КОММУНАЛДЫҚ  ҚАЗЫНАЛЫҚ КӘСІПОРНЫ
ГОСУДАРСТВЕННОЕ КОММУНАЛЬНОЕ КАЗЕННОЕ ПРЕДПРИЯТИЕ " ЯСЛИ-САД"  «АКБОТА»  ГОРОДА КОКШЕТАУ ПРИ ОТДЕЛЕ ОБРАЗОВАНИЯ ПО ГОРОДУ КОКШЕТАУ УПРАВЛЕНИЯ ОБРАЗОВАНИЯ АКМОЛИНСКОЙ ОБЛАСТИ

Әлеуметтік желі

Картинки по запросу инстаграм лого

Ұйымдар тізімі

Галерея

Смотреть все>>>

Рационалды теңдестірілген тамақтануды ұйымдастыру

Балабақшадағы балаларды тамақтандыру және ішу режимін ұйымдастыру 09.07.2021 ж. № КР ДСМ-59 СанПиН талаптарына сәйкес жүзеге асырылады. Балабақшаға келетін тамақ өнімдерінде олардың шығу тегін, сапасы мен қауіпсіздігін растайтын құжаттар бар. Балабақша белгіленген тәртіппен бекітілген нормалар бойынша балалардың жасына және болу уақытына сәйкес толыққанды теңдестірілген тамақтануын қамтамасыз етеді. Балабақшада баланың балабақшада 10,5 сағаттық болу есебінен күніне бес рет тамақтану орнатылады. Таңғы ас пен түскі ас арасында қосымша тамақ орнатылады – шырын немесе жаңа піскен жемістерден тұратын екінші таңғы ас. Тамақтану сапасына, оның әртүрлілігіне, ыдыс-аяқты дәрумендендіруге, тамақ өнімдерін салуға, аспаздық өңдеуге, тағамның шығуына, тағамның дәміне, ас блогының санитарлық жағдайына, дұрыс сақталуына, азық-түлікті сату мерзімдерін сақтауға бақылау және жауапкершілік балабақша меңгерушісіне, ас блогы қызметкерлеріне және медбикеге жүктеледі.

 

Тамақтану

Тамақтану уақыты

Күнделікті диетаның калориясын бөлу

Таңғы ас

8.30- 9.00

20 %

Екінші таңғы ас

10.30

5 %

Түскі ас

12.00 – 13.00

40 %

Түстен кейінгі тағамдар

15.30

15 %

Кешкі ас

16.45 - 17.15

 20 %

 

Өсіп келе жатқан ағзаның физиологиялық қажеттіліктерін қанағаттандыратын дұрыс, теңдестірілген тамақтану әртүрлі жағымсыз әсерлерге төзімділікті арттыратынын түсінеміз, сондықтан балалардың дұрыс тамақтану принциптерін сақтау өте маңызды. Таңғы ас-сүт ботқасы: сұлы, жарма, күріш, тары, қарақұмық, макарон қосылған сүт сорпасы. Ботқалар табиғи жұмыртқа, сүзбе тағамдарымен ауысады. Сусын ретінде-сүт қосылған шай, дәнді кофе, май ірімшігі бар сэндвич, кондитерлік өнімдер. 2-ші таңғы ас-балаларға жемістер немесе жеміс шырындары беріледі. Түскі ас-өсімдік майы қосылған жаңа піскен көкөніс салаттары (қияр, қызанақ, пияз, қайнатылған қызылша, сәбіз, қырыққабат). Бірінші ыстық тағам-қырыққабат сорпасы, борщ, көкөніс сорпасы, пюре сорпасы. Екінші тағам-ет, балық, гарнирі бар құс еті. Үшінші тағам-жаңа піскен жемістерден, кептірілген жемістерден, желеден жасалған компот. Нан. Түстен кейінгі тағамдарға сүт немесе басқа сүт өнімдері (ашытылған сүт, бифидок, йогурт), нан өнімдері, өз өндірісіндегі кондитерлік өнімдер (сүзбе қосылған ірімшік, тәтті тоқаш), кондитерлік өнімдер, печенье, вафли кіруі мүмкін. Кешкі ас сүзбе тағамдары (кастрюль, сүзбе қосылған тұшпара, көкөніс бұқтырмасы), балық, құс еті, көкөністер тағамдары, сондай – ақ сусын-лимон қосылған шай, желе; нан. Мәзірді әзірлеу кезінде жас топтары ескеріледі: 2-3 жас және 4-6 жас. Бұл жағдайда ыдыс-аяқтар жиынтығы біртұтас, кіші және үлкен балаларға арналған порция мөлшері әр түрлі. Диета азық-түлік ассортиментін кеңейту арқылы да, бір өнімнен дайындалған тағамдардың алуан түрлілігі арқылы да әр түрлі. Толық 10 күндік мәзірмен ата-аналар медициналық кабинетте таныса алады. Балабақшада жыл бойы жасанды с-дайын тағамдарды витаминдеу жүргізіледі.

Тамақтану нормалары

 

Өнімдердің атауы

2-3 жас

3-6 жас

1

Ет

60

100%

100

100%

2

Сары май

12

100%

20

100%

3

Сүт, айран

500

100%

420

100%

4

Нан

55

100%

80

100%

5

Жұмыртқа

0,5

100%

0,5

100%

6

Қант

35

100%

45

100%

7

Көкөністер

180

100%

200

100%

8

Жемістер

90

100%

60

100%

9

Картоп

120

100%

190

100%

10

Сүзбе

40

100%

40

100%

11

Балық

20

100%

45

100%

12

Ірімшік

3

100%

5

100%

13

Кептірілген жемістер

10

100%

10

100%

 

 

Жаңартылған күні: 07.07.2023 12:38
Құрылған күні: 07.07.2023 12:38

Текст